Geef mensen meer vertrouwen, houd de voedingsbodem open

Vier jaar geleden vatte Bob Caarels het idee op om een koffietentje te beginnen in een oude treinwagon. Hij is dan al jaren werkzaam bij de Hall of Fame, waar op dit moment een grote verbouwing plaatsvindt. “Er gaat veel veranderen, maar we krijgen er wel iets moois voor terug. Hopelijk kunnen we dan de komende 20 jaar vooruit, en hoeven we niet iedere 4 jaar alles opnieuw te beoordelen. We kunnen dan vooruit kijken en op de langere termijn plannen gaan maken.” Het koffietentje is als Stoom013 inmiddels een groot succes. Is het dat voor hem ook?

Hoe is Stoom013 ooit begonnen?

Ik werk al 18 jaar bij de Hall of Fame. In die tijd (2017) was Jan Hamming de verantwoordelijke wethouder. Gijs Bax werkte bij de gemeente en kende dat apparaat goed. Daarna hebben we elkaar een tijd niet gezien en ik werkte onverminderd bij de Hall. Toen ontstond bij mij het plan om die oude treinwagon om te bouwen tot koffiezaakje. Ik zag daar wel wat beren op de weg en eigenlijk heel toevallig kwam ik op dat moment Gijs weer tegen. Samen met zijn collega’s van Tussenheid013 heeft hij me geholpen om een aantal zaken – waar ik zelf niet zo sterk in was – op de rit te krijgen. Bijvoorbeeld het opzetten van een ondernemingsplan, met daaronder een financieel plan, vergunningen aanvragen en dat concreet uitschrijven.

Ik zag die wagon daar staan en wilde daar wel iets mee, maar hoe ga je dat dan juridisch afkaderen? Dat moet je wel goed regelen. Wat komt er allemaal kijken bij het opstarten van een onderneming, want daar komt het dan op neer. Tussenheid013 kent de juiste mensen en communicatielijnen. Dat maakt het een stuk makkelijker om dingen voor elkaar te krijgen. We zijn wel gewoon aan de slag gegaan, en het heeft ongeveer een half jaar geduurd voordat alles officieel geregeld was. Uiteindelijk kwam hierdoor ook het contract tussen de Hall of Fame en Stoom013 tot stand.

Hoe belangrijk was Stoom013 voor jou persoonlijk?

Voor mij was het een nieuw avontuur, een nieuwe kans. Ik werkte al zolang bij de Hall en was er een beetje op uitgekeken, wist niet zo goed meer wat ik wilde. De Hall of Fame is natuurlijk een groot project met verschillende lagen. Bij Stoom013 ben ik direct betrokken en kan ik alles zelf beslissen. Het is iets kleins, maar het is een bijzonder plekje in Tilburg geworden. Zeker in coronatijd heeft het de Spoorzone een leukere plek gemaakt. We zitten een beetje in een gribus hoek, een donker achteraf plekje. Door Stoom is het een stuk aantrekkelijker en leefbaarder geworden. Mensen zitten daar in de zomer lekker in het veld te genieten en komen bij ons een drankje halen. Voor mij persoonlijk is het een fijne, sociale plek, waar mensen van allerlei komaf welkom zijn. Ik vind het belangrijk dat er zo’n plek is. Ik houd wel van die connectie en de link met de stad. En dan het liefste zo breed mogelijk.

Je vertelde dat je eigenlijk niet zo goed meer wist wat je wilde. Is dat nu weer wat duidelijker geworden?

Ik heb veel tijd en energie in Stoom gestoken. Nu dat loopt, heb ik ook weer zin om te investeren in de Hall of Fame en het weer een nieuwe ronde te geven. Ik heb er goede energie van gekregen en mede door de samenwerking met Tussenheid013 heb ik ervan geleerd dat het ‘anders ergens naar kijken’ vaak nieuwe mogelijkheden biedt.

Soms worden projecten anders of groter dan je eigenlijk gewild had. Hoe is dat met je oorspronkelijke idee voor dat koffietentje?

Wat ik toen wilde is meer op ‘sociaal’ inzetten. Dat is voor mijn gevoel wel op de achtergrond geraakt. Kijk, je moet ook zorgen dat je je broek ophoudt, en je probeert structuur in de zaak te krijgen. Dan heb je gewoon niet genoeg tijd om mensen mee te nemen en te begeleiden. Maar ik denk dat dát nu door gaat schuiven naar de Hall. Dat wil ik daar wél gaan doen en daar is dan ook meer ruimte voor. De ontwikkeling van Stoom013 heeft dus uiteindelijk tot iets heel moois geleid. En het loopt goed, dus kan ik het voor een gedeelte loslaten, waardoor er weer ruimte komt voor nieuwe dingen.

Jij kent Tilburg ondertussen goed, als een broedplaats van grote en kleine ideeën. Heb je nog tips of adviezen?

Ik ben misschien niet het beste voorbeeld, want ik ben van de club die eerst doet en daarna pas vraagt of het mag. Dus ik heb het proces een beetje omgedraaid. En dat is misschien niet het beste advies om te geven. Maar, ik vind dat Tilburg best een beetje beter mag luisteren naar nieuwe initiatieven en niet meteen zo strak moet zijn. Alles dichtmetselen met regels en het op voorhand beveiligen van alles wat mogelijk mis kan gaan. Dan is er geen ruimte om te experimenteren of fouten te maken. Geef mensen wat meer vertrouwen. Je hebt die vrije ruimte nodig om creatief te kunnen zijn en mooie dingen te laten ontstaan. Houd de voedingsbodem open!

Net zoals in de sociale dienst-hoek. Mensen willen graag werken, ze willen helemaal niet afhankelijk zijn en het liefst willen ze zo snel mogelijk uit die uitkering. Behandel iemand met vertrouwen. En ja, je hebt een klein percentage wat daar misbruik van maakt, maar schaar daar niet iedereen onder. Je kunt iemand gewoon in de ogen kijken en aanvoelen of iets klopt of niet. Elkaar vertrouwen en helpen. Ik denk dat dát veel meer de kracht kan zijn in de samenleving.

Interview en tekst door Donata van de Ven