Wormenshit is the shizzle

Op woensdag 26 mei zijn er op 3 scholen in Tilburg enorme wormenhotels geopend.  Eh ja, je leest het goed! Een WORMENHOTEL. Maar wat is dat nou weer? En wat doe je ermee?

Een wormenhotel is een bak, vaak met verdiepingen, waarin groente- fruit- en etensresten worden gecomposteerd en ‘nieuwe’ aarde wordt gemaakt door… tijgerwormen. Deze wormen kunnen namelijk alle organische materialen verwerken: van schillen, eierschalen en eierdozen tot bladeren in de herfst en zelfs kleine stukjes tuinafval.

Het kan een paar maanden duren voordat er voor de eerste keer ‘geoogst’ kan worden. Dat is namelijk afhankelijk van het formaat hotel en het soort eten dat die beestjes krijgen. Maar dan kunnen de microben buiten aan het werk gezet worden. Deze compost is beter dan wat er in de winkel te krijgen is en de wormenpoep (..) wordt zelfs ‘goud voor de bodem’genoemd. Eigenlijk heel cool dus!

Inspiratie voor dit project kwam uit andere grote steden waar, vaak in een wijk, gewoon op straat, families samen een wormenhotel onderhouden. Samen met ervaren wormenhotelbouwers uit Rotterdam is er een model gebouwd dat geschikt is voor grotere hoeveelheden GFT en veel gebruikers.

Typisch Tilburgs model
Mede dankzij een bijdrage van Tilburg Akkoord 2.0 gaan op SBO Noorderlicht in Tilburg Noord, BS het Wandelbos in Tilburg West en Campus013 in Tilburg Zuid 15000 wormen, 10 hotelmanagers en vele assistenten samen composteren en werken aan een grote hoeveelheid bijzonder goede voeding voor hun tuin. Op elke school zijn een paar leerkrachten hotelmanager geworden en hebben leerlingen zich aangemeld als assistent hotelmanager. Janneke de Vries, coördinator van St. Op Groene Voet licht toe: ‘Zodra het eerste oogstfeest gepland staat, hebben we ervaren wat dit op een iets grotere schaal doet, of het geschikt is voor horeca of bedrijven en waar er in de praktijk tegenaan gelopen wordt. Het idee is om de hotels hierna, in een typisch Tilburgs model, verder te verspreiden. In Tilburg kozen we om een pilot te doen met 3 grote, stevige hotels van 1000 liter op scholen. Een mooie test om te kijken hoe stevig en duurzaam ze zijn. Bij de scholen zijn buurtbewoners welkom om te kijken hoe dit in zijn werking gaat en wat GFT mee te nemen.’

Waarom is dit nou zo cool, of belangrijk?
Steeds meer mensen willen zelf aan de slag met lokale circulaire economie, oftewel een duurzame economie waarin geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Dat is goed voor het milieu en dus voor onze gezondheid. Met het zelf composteren kan een groot deel van het huishoudelijk afval thuis en op school hergebruikt worden. Aan de slag dus!